Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ποιοι οι Υποψήφιοι «Μνηστήρες» για Εξαγορά Μονάδων της ΔΕΗ





Το ενδιαφέρον των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, για την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ, θα εξαρτηθεί από το πώς θα παρουσιασθεί εν τέλει το συνολικό πακέτο από το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή τη βάση όλες οι εταιρίες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλώνουν στο energia καταρχήν το ενδιαφέρον τους σε μια τέτοια προοπτική, που έχει γίνει με σαφήνεια, πλέον, ορατή από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, υπό συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις. Η αγορά, επίσης, εκτιμά ότι ανάλογο ενδιαφέρον μπορεί να επιδειχθεί και από ξένους επενδυτές, πάντα, όμως, στη λογική ότι θα αποδειχθεί ελκυστική η προσφορά. Πάντως, κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι η όλη διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως να διαρκέσει ως και δύο χρόνια, καθώς θα απαιτηθούν μια σειρά εκτεταμένων ελέγχων, τόσο για τις μονάδες που θα βγουν προς πώληση, όσο και για την εξασφάλιση της πρώτης ύλης, αλλά και τη διαχείριση του προσωπικού.
Για την Elpedison η πώληση μόνον λιγνιτικών μονάδων θα συνεπαγόταν περιβαλλοντικό ρίσκο, καθώς δεν είναι σαφές ακόμη πώς θα λειτουργήσει η αγορά δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά, ούτε, συνεπώς, η επιβάρυνση των επενδυτών. Με αυτήν την έννοια η εταιρία θεωρεί ότι η πώληση συνδυαστικά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα ήταν πολύ πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σημαντικό, εξάλλου, στοιχείο θεωρεί η Elpedison και το ποιες μονάδες θα βγουν προς πώληση, ενώ και το ζήτημα του προσωπικού θα βαρύνει αποφασιστικά στην τελική απόφαση της. Θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της πώλησης μιας μονάδας, θα έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής να το ανανεώσει;
Για την Edison η προοπτική δημιουργίας δύο θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ, στις οποίες θα εισφερόταν τα πάγια αντιπροσωπευτικού μίγματος (λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά), συνολικής ισχύος 1500-2000 MW, και η πώληση τους μέσω πλειοδοτικών διεθνών διαγωνισμών, θα μπορούσε να διασφαλίσει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Μια τέτοια προοπτική θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Για το ελληνικό δημόσιο, διότι θα εξασφάλιζε σημαντικά και πολύτιμα για την παρούσα συγκυρία έσοδα. Για την εικόνα της ταλαιπωρημένης χώρας, διότι θα άλλαζε το γκρίζο χρώμα που αναδύει σήμερα και θα έδινε το μήνυμα της αποφασιστικότητας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της. Για την αγορά, διότι έτσι θα γινόταν πράξη το ζητούμενο της απελευθέρωσης, με τη δημιουργία δύο ακόμη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, με πρόσβαση στα φθηνά καύσιμα, όπως και η ΔΕΗ.
Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα εκτιμά ότι η διαδικασία της προετοιμασίας πώλησης μονάδων της ΔΕΗ θα διαρκέσει πολύ, λόγω και της νομικής δουλειάς που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί η νομική τακτοποίηση και των μονάδων και των υποχρεωτικά συνοδών λιγνιτωρυχείων.
Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, προτού τοποθετηθεί στο όλο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά ότι η ταυτόχρονη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα προσέλκυε το ενδιαφέρον και διεθνών επενδυτών, που δεν διαθέτουν δραστηριότητα στα παραδοσιακά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης). Πάντως, εφόσον το πακέτο προς πώληση αποδειχθεί ελκυστικό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων, από τη γερμανική RWE, τη γαλλική Suez, αλλά και την τσέχικη Cez, που φλερτάρει καιρό με την ελληνική αγορά. Όσο για το αν και πώς θα διασφαλισθεί παράλληλα η πρόσβαση στην πρώτη ύλη, η αγορά εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν διμερείς συμβάσεις με τη ΔΕΗ για την προμήθεια λιγνίτη, χωρίς, απαραίτητα, να συνδεθούν λιγνιτωρυχεία με την πώληση μονάδων.
 της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου από  το: Energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου