Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στο Τραπέζι» Πώληση Μονάδων και Θυγατρικών της ΔΕΗ






Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και μέρους των θυγατρικών της εταιριών εξετάζει ως ενδεχόμενα το ΥΠΕΚΑ.

Όπως είπε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα προηγηθούν αποφάσεις που θα σχετίζονται τόσο με το άνοιγμα λιγνιτών σε τρίτους ιδιώτες, όπως και την πώληση μονάδων της Επιχείρησης. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία πλην της Βεύης.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι η καλύτερη λύση η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ μέσω ΧΑ, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα επιλογή τόσο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Επιχείρηση, όπως και την πώληση μέρους θυγατρικών εταιριών, χωρίς, όμως άλλες λεπτομέρειες.

Έσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει ότι «η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι ταυτόσημη με την αποκρατικοποίηση, έχουν, όμως, κάποια σχέση».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δεν ξεκινούμε από τη μεγιστοποίηση εσόδων, αλλά θέλουμε να εκσυγχρονισθεί η ΔΕΗ, να εισέλθουν νέα κεφάλαια και να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα της αγοράς».

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με στόχο να ψηφισθεί ως τα τέλη του μήνα. Το νομοσχέδιο αυτό θα ενοποιεί τόσο τις υποχρεώσεις της χώρας στην υιοθέτηση του γ΄ ενεργειακού πακέτου, όσο και την σύσταση του φορέα για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο του ΙΤΟ σχεδιάζεται η ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, για τη μεταφορά, όπου θα απασχοληθούν περί τα 1600 άτομα από την Επιχείρηση και για τη διανομή, όπου θα στεγάσει περί τα 6.500-7000 άτομα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης από τη ΔΕΗ μελλοντικά των δύο αυτών θυγατρικών.

Αναφερόμενος, εξάλλου στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η χωροθέτηση των οποίων ολοκληρώνεται σύντομα, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να εμπλακούν στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών.

Για την εκχώρηση της Βεύης έγινε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η short list των επενδυτών, οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια σε απευθείας συζητήσεις με το υπουργείο.

Για το θέμα των εγγυημένων τιμών παραγωγών ΑΠΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την ανάγκη κοστοστρέφειας και δεν απέκλεισε την αναθεώρηση τους, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα αφορά όχι στις υφιστάμενες επενδύσεις, αλλά σε μελλοντικές. Πάντως, πρόσθεσε ότι δεν επίκειται κάτι άμεσα για το θέμα αυτό.

Για το θέμα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι σε ένα περίπου χρόνο η χώρα θα γνωρίζει αν έχει, πού και σε τι ποσότητα υδρογονάνθρακες προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά θα βγει σε γύρους παραχωρήσεων. Πάντως, είπε ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης εκτιμάται η ύπαρξη 3-4 Πρίνων, όταν σήμερα ο Πρίνος δίνει περί τα 120 εκατ. βαρέλια.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Νορβηγία, ούτε Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε ο ίδιος. «Έχουμε, αλλά δεν πλέουμε σε θάλασσες πετρελαίου». Για πρώτη φορά, εξάλλου, θα δοθούν άδειες για σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης σε τρίτους σε μια έκταση 220-230 τετ.χλμ


Energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου