Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΟΤE: Ζητάει μείωση μισθών 10% και 4ημερο Πηγή:www.capital.gr

ΟΤE: Ζητάει μείωση μισθών 10% και 4ημερο

Πηγή:www.capital.gr

Σκληρό παζάρι, δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών στον ΟΤΕ για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με το ραντεβού να ανανεώνεται για το επόμενο δεκαήμερο. 

Η χθεσινή συνάντηση όπως αναμενόταν δεν κατέληξε κάπου, με την διοίκηση του ΟΤΕ να ζητά μείωση αποδοχών κατά 10%, με ταυτόχρονη καθιέρωση 4ημερης απασχόλησης με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μία διετία. 

Εξίσου αναμενόμενη ήταν και η αντίθεση της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε αυτή την πρόταση, που έρχεται να προστεθεί στα 9 αιτήματα της διοίκησης για συνολική περιστολή στο μισθολογικό κόστος του Οργανισμού, με τους συνδικαλιστές να αντιπροτείνουν περικοπές στα κόστη διοίκησης του Οργανισμού, γενικό... νοικοκύρεμα στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές του και διασφάλιση του προσωπικού που έχει προσληφθεί πριν από το 2005 και ανέρχεται σε περίπου 10.900 εργαζόμενους. 

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ… ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΔΕΡΝΟΥΜΕ



Με έκπληξη διαβάσαμε τις προτάσεις της ΡΑΕ για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης των κακοπληρωτών ρεύματος, οι οποίοι φεσώνουν τη ΔΕΗ αλλά και τους εκλεκτούς κυρίους που (χωρίς να έχουν βάλει μια, χωρίς ίχνος επένδυση, χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο) δραστηριοποιούνται στην εμπορία ρεύματος.
Είμαστε σίγουροι ότι η ανησυχία τους δεν είναι τόσο για το μέλλον της ΔΕΗ  αλλά κυρίως για το πώς θα προστατέψουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών.
Μέσα στα μέτρα που προτείνουν είναι:
√      Η αγορά προπληρωμένων καρτών ρεύματος
√      Η αύξηση των εγγυήσεων
√      Η Δημιουργία Ενεργειακού Τειρεσία με το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών και μια σειρά άλλα.
Ξέχασαν να προτείνουν την πρόσληψη φουσκωτών να δέρνουν τους ανέργους και τους μεροκαματιάρηδες που αδυνατούν να πληρώσουν.
Ντροπή!

Ακόμη δεν ήρθαν οι ιδιώτες για ΔΕΗ και συνιστούν ακριβότερα τιμολόγια 6%


Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ θα βάλουν οι καταναλωτές, έαν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση του τραπεζικού οίκου UBS, για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 6% τον χρόνο έως το 2016.
Η γενικότερη πρόβλεψη για αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την αναδιάρθρωση του συστήματος τιμολόγησης και την πώληση παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ΔΕΗ θα υποστεί προσεχώς σημαντική μείωση των κερδών της, εάν δεν προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγιά της για να καλύψει το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Με την αύξηση των τιμολογίων, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, η ΔΕΗ θα παγιώσει την αξία της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αναχρηματοδότησής της και να μειώσει το χρέος της.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ



Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ παρακολουθεί  με αγωνία τον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, κύριος ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και αφορά την πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη.
Διακαής πόθος του υπουργού, αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής  είναι η πώληση λιγωτικών μονάδων, προκειμένου να εισέλθουν ιδιώτες στα ορυχεία της  ΔΕΗ, ώστε να ‘‘απελευθερωθεί η αγορά’’ γιατί τώρα είναι φυλακισμένη.. με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται  ‘‘ο υγιής ανταγωνισμός’’ ώστε να έχουμε όφελος εμείς οι απλοί καταναλωτές!!!!

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πωλούνται Αμύνταιο, Φλώρινα 2 και Ισως Καρδιά σε Ιδιώτες.



Οι συνολικής καθαρής ισχύος 550 μεγαβάτ δύο μονάδες του Αμυνταίου, ενδεχομένως άλλες δύο, ανάλογης ισχύος της Καρδιάς, καθώς και η προγραμματισμένη νέα μονάδα της Φλώρινας θα είναι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ήδη η ΔΕΗ ξεκινά μια πρώτη διαδικασία αποτίμησης της αξίας των υφιστάμενων εργοστασίων, ενώ για την Φλώρινα επανέρχεται στο προσκήνιο της από κοινού κατασκευής με ιδιώτες, με την πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα.
Αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την προοπτική παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με βάση βεβαίως τόσο τη γενικότερη κατάσταση των εργοστασίων και του δυναμικού της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού όσο και του ενδιαφέροντος που εκτιμάται ότι θα επιδειχθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Στις συζητήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόσο με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ όσο και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να απελευθερωθεί και η συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το energia .gr , προς ιδιωτικοποίηση βαίνουν τα ακόλουθα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης:
-Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Η ιδιωτικοποίησή τους θα συνοδευθεί και από την πώληση του ορυχείου της ΔΕΗ που τις τροφοδοτεί και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δέλεαρ για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο μονάδες έχουν προγραμματιστεί προς σταδιακή απόσυρση από το 2013 και 2014, ωστόσο μια επένδυση σε εγκατάσταση αποθείωσης μπορεί να τις καταστήσει συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και να παρατείνει τη λειτουργία τους για αρκετά χρόνια.
-Η νέα μεγάλη μονάδα, ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ που θέλει να φτιάξει η ΔΕΗ στη Φλώρινα, γνωστή ως “Μελίτης 2”. To κόστος κατασκευής είναι τεράστιο – θα υπερβεί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογο προς την επένδυση που ήδη έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαϊδα – και φαίνεται ότι ενεργοποιείται μια παλαιότερη ιδέα για εκχώρηση της κατασκευής της σε κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ – ιδιωτών, με την πλειοψηφία στους δεύτερους. Προ τριετίας, είχαν και πάλι γίνει γνωστές ζυμώσεις για ανάλογη εξέλιξη, με τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών ενεργειακών ομίλων της χώρας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, Κοπελούζος, Ελλάκτωρ) χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί.
-Ενδεχομένως ένα ή δύο εργοστάσια της Καρδιάς, καθαρής ισχύος 275 μεγαβάτ το καθένα, σε μία εξέλιξη που μάλλον συγκεντρώνει λιγότερες, προσώρας, πιθανότητες.
Καλά πληροφορημένες πηγές φέρουν τη να ΔΕΗ ξεκινά άμεσα την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ προς τούτο είναι προφανές ότι θα προσληφθεί και ειδικευμένος σύμβουλος, πιθανότατα από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ως περισσότερο πιθανή αναδεικνύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους επιχειρηματίες, παρά από ξένους ομίλους (λ.χ. RWE , EDF κλπ) που κατά καιρούς εμφανίζονται ως επίδοξοι “μνηστήρες” για μία στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ.
Ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα – ως προς το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται εκκρεμότητα με την κατάληξη του τιμήματος που θα εισπραχθεί (ΔΕΗ ή δημόσιο και σε ποια αναλογία) – πρέπει να αναμένονται το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 
του Σωτήρη Χιωτάκη από το: Energia.gr

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πρόβλημα το «Δεν Πληρώνω» για τους Παρόχους Ηλεκτρισμού



Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» κατά τον τελευταίο ένα χρόνο συνιστούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού για τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους, Aegean Power και Energa. Το πρόβλημα αποδίδεται κατά ένα σημαντικό μέρος στην οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι οι καταναλωτές που συστηματικά «δοκιμάζουν» τις αντοχές των προμηθευτών, καθυστερώντας σημαντικά να αποπληρώσουν λογαριασμούς.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τη ΔΕΗ, λόγω του ότι έχει μεγάλη πελατειακή βάση και ειδικά τους καταναλωτές που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιχείρησης, το 10% των πελατών της είναι αυτοί που δεν πληρώνουν, ενώ το υπόλοιπο 90% είτε πληρώνει κανονικά, είτε έχει προχωρήσει σε διακανονισμούς αποπληρωμής καθυστερημένων λογαριασμών. Οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ στη χαμηλή και μεσαία τάση το 2010 ανήλθαν σε 461 εκατ. ευρώ, έναντι 321 εκατ. ευρώ το 2009 και στο πρώτο τρίμηνο του 2011 το ποσό αυτό «σκαρφάλωσε» στα 486 εκατ. ευρώ.

Για την Aegean Power μόνον το 1,5% της πελατειακής βάσης της (100.000 μετρητές) είναι αυτοί που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο energia. Το ποσοστό αυτό αφορά ισόποσα σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Η εταιρία, πάντα σύμφωνα με την ίδια, έχει περιορισμένες επισφάλειες.
Στην Energa οι πελάτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν με καθυστέρηση έστω και μίας ημέρας αποτελούν το 40% της πελατειακής βάσης της (80.000 μετρητές), ενώ αυτοί που ξεπερνούν τις 150 ημέρες είναι περίπου το 2,5%.
Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα είναι το γεγονός ότι στη ΔΕΗ οι μεγαλύτερες ουρές στα καταστήματα της παρατηρούνται όχι για τις πληρωμές λογαριασμών, αλλά για τους διακανονισμούς απλήρωτων λογαριασμών.
Πάντως, η ΔΕΗ είναι η πιο ευέλικτη σε ό,τι έχει να κάνει με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στους πελάτες που δεν πληρώνουν. Δέχεται διακανονισμούς, σε μια προσπάθεια να εξαντληθούν τα όρια ανοχής στους «κακούς» πελάτες, που μπορεί να μην έχουν πληρώσει ακόμη και τρεις-τέσσερις λογαριασμούς. Βέβαια, έχει αναγκασθεί να κατεβάσει «διακόπτη» σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν τηρούν ούτε τους διακανονισμούς, ενώ είναι πολύ προσεκτική, όπως έγινε γνωστό από την Επιχείρηση, με τους πελάτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πάντως, στη ΔΕΗ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου έχει κοπεί το ηλεκτρικό από κάποιον κακό πελάτη, ο οποίος στρέφεται στην κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από κολόνες της Επιχείρησης!
Αντίθετα, οι ιδιώτες πάροχοι εάν διαπιστώσουν ότι πελάτες τους δεν έχουν πληρώσει δύο λογαριασμούς, τους κόβουν το ρεύμα.
Αυτό είναι και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, καθώς έχει παρατηρηθεί καταναλωτές που έχουν αφήσει «φέσια» σε μια εταιρία να μετακινούνται σε άλλη, τροφοδοτώντας έτσι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ο έλεγχος των τσαμπατζήδων δεν είναι εύκολος από τις εταιρίες, οι οποίες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητούν τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος από τους υποψήφιους, νέους πελάτες τους, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν εάν πράγματι είναι τακτικοί στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους. Υπάρχουν όμως πολλοί που υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει τους λογαριασμούς και έτσι κερδίζουν χρόνο, «φεσώνοντας» και τον επόμενο προμηθευτή.
Μπροστά στο πρόβλημα αυτό η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση ως τις 2 Σεπτεμβρίου μια σειρά προτάσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση με τους κακοπληρωτές του ηλεκτρικού. Την παρέμβαση αυτή χαιρέτισαν με ικανοποίηση τόσο η ΔΕΗ όσο και οι δύο άλλες εταιρίες, προσδοκώντας ότι επιτέλους θα μπει μια τάξη στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι, Aegean Power και Energa τάσσονται υπέρ ριζοσπαστικών μέτρων, όπως, η καθιέρωση ενός Τειρεσία, για τον έλεγχο των κακοπληρωτών, κάτι αντίστοιχο που έκανε και η γειτονική Τουρκία. Ωστόσο, η ΡΑΕ φαίνεται να διαφωνεί με την προοπτική αυτή, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο άπτεται της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την οποία δεν έχει εξασφαλισθεί η εξουσιοδότηση και επιπλέον, γιατί θεωρεί ότι οι εταιρίες δεν έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης.
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου από το: Energia.gr

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ποιοι οι Υποψήφιοι «Μνηστήρες» για Εξαγορά Μονάδων της ΔΕΗ





Το ενδιαφέρον των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, για την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ, θα εξαρτηθεί από το πώς θα παρουσιασθεί εν τέλει το συνολικό πακέτο από το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή τη βάση όλες οι εταιρίες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλώνουν στο energia καταρχήν το ενδιαφέρον τους σε μια τέτοια προοπτική, που έχει γίνει με σαφήνεια, πλέον, ορατή από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, υπό συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις. Η αγορά, επίσης, εκτιμά ότι ανάλογο ενδιαφέρον μπορεί να επιδειχθεί και από ξένους επενδυτές, πάντα, όμως, στη λογική ότι θα αποδειχθεί ελκυστική η προσφορά. Πάντως, κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι η όλη διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως να διαρκέσει ως και δύο χρόνια, καθώς θα απαιτηθούν μια σειρά εκτεταμένων ελέγχων, τόσο για τις μονάδες που θα βγουν προς πώληση, όσο και για την εξασφάλιση της πρώτης ύλης, αλλά και τη διαχείριση του προσωπικού.
Για την Elpedison η πώληση μόνον λιγνιτικών μονάδων θα συνεπαγόταν περιβαλλοντικό ρίσκο, καθώς δεν είναι σαφές ακόμη πώς θα λειτουργήσει η αγορά δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά, ούτε, συνεπώς, η επιβάρυνση των επενδυτών. Με αυτήν την έννοια η εταιρία θεωρεί ότι η πώληση συνδυαστικά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα ήταν πολύ πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σημαντικό, εξάλλου, στοιχείο θεωρεί η Elpedison και το ποιες μονάδες θα βγουν προς πώληση, ενώ και το ζήτημα του προσωπικού θα βαρύνει αποφασιστικά στην τελική απόφαση της. Θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της πώλησης μιας μονάδας, θα έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής να το ανανεώσει;
Για την Edison η προοπτική δημιουργίας δύο θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ, στις οποίες θα εισφερόταν τα πάγια αντιπροσωπευτικού μίγματος (λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά), συνολικής ισχύος 1500-2000 MW, και η πώληση τους μέσω πλειοδοτικών διεθνών διαγωνισμών, θα μπορούσε να διασφαλίσει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Μια τέτοια προοπτική θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Για το ελληνικό δημόσιο, διότι θα εξασφάλιζε σημαντικά και πολύτιμα για την παρούσα συγκυρία έσοδα. Για την εικόνα της ταλαιπωρημένης χώρας, διότι θα άλλαζε το γκρίζο χρώμα που αναδύει σήμερα και θα έδινε το μήνυμα της αποφασιστικότητας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της. Για την αγορά, διότι έτσι θα γινόταν πράξη το ζητούμενο της απελευθέρωσης, με τη δημιουργία δύο ακόμη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, με πρόσβαση στα φθηνά καύσιμα, όπως και η ΔΕΗ.
Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα εκτιμά ότι η διαδικασία της προετοιμασίας πώλησης μονάδων της ΔΕΗ θα διαρκέσει πολύ, λόγω και της νομικής δουλειάς που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί η νομική τακτοποίηση και των μονάδων και των υποχρεωτικά συνοδών λιγνιτωρυχείων.
Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, προτού τοποθετηθεί στο όλο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά ότι η ταυτόχρονη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα προσέλκυε το ενδιαφέρον και διεθνών επενδυτών, που δεν διαθέτουν δραστηριότητα στα παραδοσιακά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης). Πάντως, εφόσον το πακέτο προς πώληση αποδειχθεί ελκυστικό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων, από τη γερμανική RWE, τη γαλλική Suez, αλλά και την τσέχικη Cez, που φλερτάρει καιρό με την ελληνική αγορά. Όσο για το αν και πώς θα διασφαλισθεί παράλληλα η πρόσβαση στην πρώτη ύλη, η αγορά εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν διμερείς συμβάσεις με τη ΔΕΗ για την προμήθεια λιγνίτη, χωρίς, απαραίτητα, να συνδεθούν λιγνιτωρυχεία με την πώληση μονάδων.
 της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου από  το: Energia.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

"ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πρόταση ενεργειακού "Τειρεσία"για κακοπληρωτές                                            
ΣE περίπου 15 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα «φέσια» που έχουν βάλει μέχρι στιγμής στη ΔΕΗ κακοπληρωτές καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο χωρίς να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την επιχείρηση. Το πρόβλημα που, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος στην αγορά, διευρύνεται για τη ΔΕΗ, ετέθη με επιστολή του προέδρου τηςΑρθούρου Ζερβού προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με το αίτημα να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι καταναλωτές να υποχρεώνονται στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Υπολογίζεται ότι τα «φέσια» προέρχονται μέχρι στιγμής από περίπου 20.000 οικιακούς καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις. Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 καταναλωτές οφείλουν στη ΔΕΗ ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο σταδιακά προβλέπεται να επεκταθεί και σε βάρος των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός αρχείου στο οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των καταναλωτών, ώστε να προληφθεί το φαινόμενο της μετακίνησης αφερέγγυων καταναλωτών από έναν προμηθευτή σε άλλον. Ωστόσο η διαδικασία που απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του συστήματος και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την έγκρισή του από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι σχετικά χρονοβόρες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η Αρχή θα δώσει την τελική έγκριση. Για τον λόγο αυτό η ΡΑΕ προτείνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
• Αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες (κατά το σύστημα που ισχύει στην κινητή τηλεφωνία με τα καρτοκινητά) με την εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής. Η λύση αυτή ευνοεί τη γρήγορη αλλαγή προμηθευτή, ενώ στα μειονεκτήματά της περιλαμβάνεται ότι δεν έχει διερευνηθεί το κόστος των μετρητών αυτών, όπως επίσης ότι στις χώρες όπου εφαρμόζονται τέτοια συστήματα οι εταιρίες χρεώνουν υψηλότερα τιμολόγια στους πελάτες με μετρητές προπληρωμής.
• Εκπτώσεις για τους καταναλωτές που εξοφλούν τους λογαριασμούς τους με πάγια εντολή αν και, όπως επισημαίνεται, η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.
• Αύξηση των εγγυήσεων κατά 50%. Με το σημερινό καθεστώς οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να ζητούν εγγύηση που καλύπτει την κατανάλωση ύψους έως τριών μηνών. Προτείνεται να αυξηθούν οι εγγυήσεις σε έξι μήνες για όσους πελάτες έχουν ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μειώνονται σε τέσσερις αν επιδείξουν συνέπεια.
• Δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή. Να υποχρεωθούν οι καταναλωτές, όταν αλλάζουν προμηθευτή, να προσκομίζουν τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.
• Παροχή συμβουλών για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
• Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών σε δόσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προειδοποιεί πως το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί και την οικονομική βιωσιμότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα τιμολόγια, στον βαθμό που οι συνεπείς καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των επισφαλειών. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κώδικα Προμήθειας, τριάντα ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού ο προμηθευτής κοινοποιεί σχετική ειδοποίηση στον πελάτη και 14 ημέρες μετά μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή. Η δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεων της ΡΑΕ λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Της Π. Μητρούλια  Πηγή: Express.gr  20/07/11



Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Κλειδώνει» η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

 
 
 
Κλειδώνει πιθανώς και εντός της εβδομάδας η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι του Μνημονίου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, αυτό είναι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Το σενάριο αυτό παρουσίασε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου στον κοινοτικό επίτροπο Ανταγωνιστικότητας Χ.Αλμούνια και σήμερα, Τρίτη, πρόκειται να ενημερώσει τον επίτροπο Ενέργειας Γ. Οτινγκερ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες.


Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν, όπου και θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του μοντέλου που τελικώς επελέγη.
Στόχος του είναι το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό, αφού η Ελλάδα είναι ήδη εκπρόθεσμη ως προς τις υποχρεώσεις της, καθώς είχε δεσμευτεί πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά λιγνίτη σε τρίτους.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων προηγείται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (και της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή) και αφορά καθαρά το κλείσιμο της υπόθεσης του λιγνίτη με την Κομισιόν.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ


Δυστυχώς παρά τις αιτιολογημένες εκκλήσεις μας οι αρμόδιοι, επιμένουν στην αλλαγή του ωραρίου για τις Κεντρικές Υπηρεσίες.
Όταν          αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι πλείστα προβλήματα που σκορπούν αβεβαιότητα και απογοήτευση για το αύριο.
Όταν          η επιχείρηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ η διάλυσή της και το ξεπούλημα είναι προ των πυλών.
Όταν          πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών, μέσω μιας λειτουργικής αναδιοργάνωσης, προκειμένου να έχουμε οικονομίες κλίμακας.
Όταν          πρέπει να υπάρξει δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή του προσωπικού σε σχέση με τις θυγατρικές, ώστε ο όμιλος ΔΕΗ να κρίνεται αποδοτικός να έχει παρόν, μέλλον και να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξή του.
Όταν          υπάρχουν τόσα πολυπληθή στελέχη τα οποία αμείβονται με επίδομα ευθύνης, ενώ παράλληλα αδυνατούν να ελέγξουν το προσωπικό με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αλλαγή του ωραρίου.
Όταν          δημιουργούνται τόσα προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βρουν μαγική λύση με τα σχολεία των παιδιών τους!!!!!
Ε, τότε       μόνο ένας παράφρων νους, μπορεί μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, όταν το προσωπικό είναι σε κανονική άδεια, να εκδικείται με τέτοιο τρόπο.        
Άραγε αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε κανονική προσέλευση του προσωπικού χωρίς παραβιάσεις του ωραρίου;
Θα σταματήσουν πλέον να αμείβουν υπερωριακώς, αφού θα έχουμε μετακύληση ωραρίου ή θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς;
Πέραν όλων των άλλων, δηλώνουμε αντίθετοι στη υπόψη αλλαγή.
Γιατί γίνεται μονομερώς.
Γιατί δεν δεχόμαστε αυταρχικές αποφάσεις, χωρίς διάλογο και χωρίς να ρωτηθεί το προσωπικό.
Γιατί δεν δεχόμαστε ωράριο δύο ταχυτήτων που προκαλεί δυσλειτουργία μεταξύ των υπηρεσιών.
Τέλος, επειδή οι αρμόδιοι επαίρονται για την δημοκρατικότητά τους, πριν την εφαρμογή ας ρωτηθεί το προσωπικό κάνοντας δημοψήφισμα στους υπηρεσιακούς χώρους και αν οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν, τότε για μας δε θα προκύπτει κανένα πρόβλημα.
Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε όλο το προσωπικό να μην πειθαρχήσει στο νέο ωράριο να λειτουργεί σύμφωνα με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.
«ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»
     
Γραφείο Τύπου /  ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ


- Θα πωληθούν οι φυσικοί πόροι (ορυχεία, υδατοπτώσεις) που εκμεταλλεύεται δωρεάν η ΔΕΗ και εξασφαλίζει ικανή και προσιτή ποσότητα ενέργειας. Δεν είναι αξιόπιστοι για όσα ισχυρίζονται γιατί προεκλογικά έλεγαν τα αντίθετα και τα ίδια για τον ΟΤΕ.
Σχεδιάζουν την πώληση 9 από τις 21 λιγνιτικές μονάδες και 3 από τις 10 υδροηλεκτικές .

- Οι ΑΠΕ ενισχύονται από τον καταναλωτή πληρώνοντας ακριβά την τιμή της Κwh

- Τα τιμολόγια λιανικής πώλησης διαμορφώνονται με υπουργικές αποφάσεις. Η τιμή της KWh αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια για να διευκολύνει (ενισχύσει?) και άλλους παραγωγούς - παρόχους ενέργειας.

- «…αγοράζουν ρεύμα (από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ) σε τιμή κόστους και το πουλάνε με κέρδος! Για να έχουν όμως αρκετά κέρδη οι αεριτζήδες βιομήχανοι της ενέργειας, η τρόικα προτείνει νέα αύξηση του ρεύματος, κυρίως στα οικιακά τιμολόγια από 18% έως και 40%!»

- «…το 49% της μετοχοποιημένης πλέον ΔΕΗ εκτιμήθηκε 600 δισ. δραχμές όταν τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονταν στα 15 τρισ. Δραχμές»

- Λειτουργούν 6 ιδιωτικές μονάδες συνολικής ισχύος 2200 MW, 18% της εγκαταστημένης ισχύος, παράγουν το 5% της συνολικης ενέργειας και επιδοτούνται με 35000ευρώ/ΜW.

- Tους διακόπτες κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν «κατεβάζουν» οι εργαζόμενοι αλλά η Διοίκηση για καλύτερη διαχείριση αλλά και για να μην καταρρεύσει το δίκτυο.

- Υπάρχει ανορθολογική σχέση μεταξύ διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων που η Επιχείρηση έχει μεγαλύτερη ανάγκη

- Στη ΔΕΗ θα παραμείνουν κυρίως ζημιογόνες δραστηριότητες (επισκευές, κ. άλ.)

- Τα δίκτυα διανομής στα αστικά κέντρα από τις απρογραμμάτιστες επεκτάσεις και τις ευκαιριακές λύσεις είναι υπό κατάρρευση.

- Κάθε χρόνο ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ χάνει τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα.

από http://olonos.blogspot.com/2010/08/blog-post_12.html

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η κυβέρνηση πουλάει ΔΕΗ και λιγνίτες.






 
Με τελικό στόχο τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς διασπώντας την ΔΕΗ και εμπορευματοποιώντας την παραγωγή και τα δίκτυα. "Η αντίληψη ότι όλα είναι εμπόριο και εσείς έμποροι, και μάλιστα κακοί, λάμπει σε όλο το νομοσχέδιο", είπε χαρακτηριστικά η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη ΔΕΗ, αποκάλυψε ότι "για μας είναι μεταβατική επιλογή ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού".
Ηρ. Διώτη: Είστε έμποροι, και μάλιστα κακοί έμποροι
"Ακολουθείτε το βρετανικό μοντέλο με ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και δημιουργία αγορών από περιφερειακά μονοπώλια, αφού κατακερματισθούν οι δημόσιες δομές", τόνισε η Ηρ. Διώτη, η οποία προειδοποίησε ότι με αυτό το μοντέλο δεν μειώνεται η τιμή στη λιανική, διαμορφώνεται ολιγοπωλιακή κατάσταση, ενώ επενδυτικό και επιχειρηματικό ρίσκο θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. "Οι αλλαγές είναι κοινωνικά άδικες, οικονομικά αναποτελεσματικές, δείχνουν εξασθένιση της πολιτικής εξουσίας σε σχέση με την χρηματιστηριακή - επενδυτική, θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών", υπογράμμισε.
Αποδομώντας πλήρως την πολιτική Μπιρμπίλη ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες. Για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πώληση θυγατρικών ή σε συνδυασμό των δύο. Για τους λιγνίτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσανατολίζεται σε "συνδυαστική λύση" με άνοιγμα λιγνιτικών μονάδων, πώληση σταθμών ΔΕΗ και ανταλλαγή ισχύος (swaps).
Θετική κατ’ αρχήν ήταν η στάση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια διαφώνησε για την επιλογή του μοντέλου του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς και πρότεινε τον πλήρη διαχωρισμό, όπως θα γίνει με το φυσικό αέριο. Στο ίδιο κλίμα ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος ζήτησε οριοθέτηση της ΑΟΖ για τις έρευνες πετρελαίου πέρα από τα 6 μίλια και πέραν του κεντρικού Αιγαίου, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κατακερματισμό της ΔΕΗ. Οι ρυθμίσεις γίνονται προς όφελος της υψηλής κερδοσκοπίας και της διευκόλυνσης των διεθνών ομίλων να μπουν στην ελληνική αγορά ενέργειας, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Δεν έπρεπε να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ δηλώνει η Λ. Κατσέλη




«Πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, απέναντι στους φορολογούμενους τους και όχι στο στενό τραπεζικό συμφέρον και να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν» δήλωσε η κυρία Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αισθανθεί ο κόσμος μια ασφάλεια δικαίου.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm η πρώην υπουργός εξέφρασε την διαφωνία της με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ ενώ μιλώντας συνολικά για τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων σημείωσε χαρακτηριστικά «Οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να προχωρήσουν, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, με επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ΔΕΚΟ και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεσμεύτηκε και ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ότι, δηλαδή, ο στόχος δεν είναι μόνο δημοσιονομικός και για την εξυπηρέτηση του χρέους και πρέπει να είναι κυρίως αναπτυξιακός και πρέπει σε κάθε ΔΕΚΟ να έχεις ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που εντάσσεται σε μια γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με πολύ προσεκτική διαχείριση της εφαρμογής της»


«Αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, ο ΟΤΕ δεν έπρεπε ποτέ να πουληθεί όπως πουλήθηκε. Τώρα ο ΟΤΕ έχει τελειώσει, αλλά το θέμα της ΔΕΗ είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση, η οποία για αναπτυξιακούς λόγους το Δημόσιο πρέπει να έχει λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις που παίρνονται στον τομέα της ενέργειας».

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιφέρει αναπόφευκτα αυξήσεις στα τιμολόγια

Πηγή: Express.gr  10/07/11-07:42

ΣE νέες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν η περαιτέρω απελευθέρωση και αναθεώρηση των τιμολογίων που επιβάλλει η τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου.
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, για το οποίο βεβαίως είναι απολύτως προετοιμασμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους (4ο τρίμηνο) θα πρέπει να αφαιρέσει από τα «ρυθμιζόμενα» τιμολόγια εκείνα που αφορούν όλους τους καταναλωτές, εκτός των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Eτσι καθώς τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν θα προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, θα διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τη χονδρική τιμή του ρεύματος. Με άλλα λόγια, και αυτό είναι το ζητούμενο της επιταγής του μνημονίου, τα τιμολόγια θα αντικατοπτρίζουν πλήρως τα κόστη παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι υψηλότερη από τη λιανική τιμή, και αυτό είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο, οι αυξήσεις θα αντανακλώνται στις τελικές τιμές καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνέντευξη Tύπου που έδωσε για θέματα ενέργειας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αναθεώρηση των τιμολογίων και επιφυλάχθηκε να μελετήσει πρώτα το θέμα. 
Πέραν αυτού, το νέο μνημόνιο επιβάλλει ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για δύο ακόμη ζωτικής σημασίας ζητήματα και συγκεκριμένα για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες και για την αφαίρεση από τη ΔΕΗ του δικαιώματος να χειρίζεται την υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος. Η τρόικα στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς επιβάλλει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας, ώστε να διασφαλιστεί, όπως λέγεται, η διαφανής διαχείριση των υδάτων. Μάλιστα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί εγκαλούν τη ΔΕΗ για χρήση της φθηνής υδροηλεκτρικής παραγωγής ως «ένα είδος αμορτισέρ» για τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρική τιμή ρεύματος) στα επίπεδα που τη συμφέρουν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούν σε άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος εφόσον αυτή θα αντανακλάται κατευθείαν στους τελικούς καταναλωτές που δεν θα πληρώνουν με ρυθμιζόμενα τιμολόγια, θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις. Επίσης το μνημόνιο προβλέπει ότι υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό τμήμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής πώλησης, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές.
Αναλυτικά το τέταρτο μνημόνιο προβλέπει τα εξής: 
• Η κυβέρνηση οριστικοποιεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους τα διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Είναι φανερό βεβαίως ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση στο συγκεκριμένο μέτρο αφού το δεύτερο τρίμηνο έχει εκπνεύσει.
• Υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε να δοθεί η διοίκηση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα εντός του Ιουλίου.
• Παρουσιάζονται λεπτομερή σχέδια για τη διασφάλιση ενός μέγιστου ανοίγματος της αγοράς αναφορικά με το μη διασυνδεδεμένο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της πρόσβασης των προμηθευτών στις μη διασυνδεδεμένες αγορές, ειδικά της Ρόδου και της Κρήτης.
• Η κυβέρνηση υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης κάτω από ειδικές συνθήκες της Πράξης 44 Οδηγία 2009/72 για μικρά απομονωμένα δίκτυα.
Πηνελόπη Μητρούλια                       


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στο Τραπέζι» Πώληση Μονάδων και Θυγατρικών της ΔΕΗ






Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και μέρους των θυγατρικών της εταιριών εξετάζει ως ενδεχόμενα το ΥΠΕΚΑ.

Όπως είπε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα προηγηθούν αποφάσεις που θα σχετίζονται τόσο με το άνοιγμα λιγνιτών σε τρίτους ιδιώτες, όπως και την πώληση μονάδων της Επιχείρησης. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία πλην της Βεύης.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι η καλύτερη λύση η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ μέσω ΧΑ, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα επιλογή τόσο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Επιχείρηση, όπως και την πώληση μέρους θυγατρικών εταιριών, χωρίς, όμως άλλες λεπτομέρειες.

Έσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει ότι «η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι ταυτόσημη με την αποκρατικοποίηση, έχουν, όμως, κάποια σχέση».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δεν ξεκινούμε από τη μεγιστοποίηση εσόδων, αλλά θέλουμε να εκσυγχρονισθεί η ΔΕΗ, να εισέλθουν νέα κεφάλαια και να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα της αγοράς».

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με στόχο να ψηφισθεί ως τα τέλη του μήνα. Το νομοσχέδιο αυτό θα ενοποιεί τόσο τις υποχρεώσεις της χώρας στην υιοθέτηση του γ΄ ενεργειακού πακέτου, όσο και την σύσταση του φορέα για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο του ΙΤΟ σχεδιάζεται η ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, για τη μεταφορά, όπου θα απασχοληθούν περί τα 1600 άτομα από την Επιχείρηση και για τη διανομή, όπου θα στεγάσει περί τα 6.500-7000 άτομα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης από τη ΔΕΗ μελλοντικά των δύο αυτών θυγατρικών.

Αναφερόμενος, εξάλλου στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η χωροθέτηση των οποίων ολοκληρώνεται σύντομα, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να εμπλακούν στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών.

Για την εκχώρηση της Βεύης έγινε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η short list των επενδυτών, οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια σε απευθείας συζητήσεις με το υπουργείο.

Για το θέμα των εγγυημένων τιμών παραγωγών ΑΠΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την ανάγκη κοστοστρέφειας και δεν απέκλεισε την αναθεώρηση τους, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα αφορά όχι στις υφιστάμενες επενδύσεις, αλλά σε μελλοντικές. Πάντως, πρόσθεσε ότι δεν επίκειται κάτι άμεσα για το θέμα αυτό.

Για το θέμα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι σε ένα περίπου χρόνο η χώρα θα γνωρίζει αν έχει, πού και σε τι ποσότητα υδρογονάνθρακες προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά θα βγει σε γύρους παραχωρήσεων. Πάντως, είπε ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης εκτιμάται η ύπαρξη 3-4 Πρίνων, όταν σήμερα ο Πρίνος δίνει περί τα 120 εκατ. βαρέλια.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Νορβηγία, ούτε Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε ο ίδιος. «Έχουμε, αλλά δεν πλέουμε σε θάλασσες πετρελαίου». Για πρώτη φορά, εξάλλου, θα δοθούν άδειες για σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης σε τρίτους σε μια έκταση 220-230 τετ.χλμ


Energia.gr


Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Φθηνή η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, δείχνουν στοιχεία της Eurostat


Την τρίτη χαμηλότερη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2010 κατά 17%, ποσοστό που ήταν επίσης το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ.
Τα στοιχεία, που είναι προσαρμοσμένα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των χωρών-μελών για να γίνει η τελική κατάταξη) προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Eurostat για τις τιμές της ενέργειας στις χώρες-μέλη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας:
- Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, η Ελλάδα είναι η τρίτη φθηνότερη χώρα με μέση τιμή 12,8 μονάδες ανά 100 kwh (κιλοβατώρα). Οι φθηνότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γαλλία (11,3 μονάδες ανά 100 kwh) και η Φινλανδία (11,5) και οι τρεις ακριβότερες είναι η Γερμανία (23,2), η Σλοβακία (24,7) και η Ουγγαρία (25,7).
- Σε απόλυτες τιμές, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ήταν 12,11 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην ΕΕ. Φθηνότερες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία, με τιμές που ξεκινούν από 8,3 ευρώ ανά 100 kwh ενώ η ακριβότερη χώρα είναι η Δανία με 27,08 ευρώ ανά 100 kwh.
- Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές τιμών, από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ως το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Λιθουανία (31%), στην Κύπρο (23%) και στην Ελλάδα (17%). Στο ίδιο διάστημα σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Τσεχία) έγιναν μειώσεις έως 8%. Η μέση αύξηση της τιμής στην ΕΕ ήταν 5,1%.
Η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας προβλέπεται να επιβαρυνθεί από το 2013, οπότε σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία σταματά η δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί πρέπει να εξασφαλίσουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπουν από το 2013 και το κόστος αυτό προβλέπεται να μετακυλιστεί στα τιμολόγια.
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013 οι τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συνδεθούν με τις τιμές χονδρικής (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών). Αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταβάλλονται στη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΕΡΜΑΙΟΙ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ

                                   Χιονοστιβάδα ληστειών λαμβάνουν χώρα τελευταία στη ΔΕΗ. 

Πρόσφατο κρούσμα η χθεσινή ληστεία στον Πύργο, όπου είναι η τρίτη τον τελευταίο χρόνο στον Νομό Ηλείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων και βεβαίως ζημιώνοντας, σε μία δύσκολη περίοδο τα οικονομικά της επιχείρησης.
          Πιο συγκεκριμένα, με την απειλή των όπλων δύο ληστές, αφού θρυμμάτισαν το τζάμι της πόρτας με πυροβόλο όπλο, - ήταν πέρας ωραρίου για το ταμείο –όπου η σφαίρα εξοστρακίστηκε και από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα. Η εισβολή στο ταμείο, απέφερε πάνω από 120.000€ για τους ληστές, οι οποίοι έφυγαν ως κύριοι με αυτοκίνητο που τους περίμενε έξω.
Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι:
ØΠοια μέτρα θα ληφθούν ώστε να είναι δύσκολη η πρόσβαση των ληστών, αλλά και να προστατεύεται το εργασιακό καθήκον των συναδέλφων;
ØΕπιπλέον, προκύπτει μέγα ζήτημα με τα ταμεία που κλείνουν εξ’αιτίας των ληστειών, όπως συνέβη πρόσφατα με το πρακτορείο του Χαλανδρίου, αλλά και παλαιότερα με το πρακτορείο της Νίκαιας, όπου καταργούνται οι εισπράξεις.
ØΑλήθεια, γιατί δε λειτουργεί το ταμείο στο Χαλάνδρι; Μπήκε τελικά λουκέτο; Ποιες είναι οι απόψεις των αρμοδίων σε σχέση με την εξυπηρέτηση των καταναλωτών; Γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια;
          Γιατί δε λαμβάνονται μέτρα τοποθετώντας  αλεξίσφαιρα τζάμια και ότι άλλο σύγχρονο μέσο χρησιμοποιείται σήμερα;
          Αξίζει να βάλουμε στην περίπτωση αυτή το χέρι στην τσέπη και όχι να αναζητούμε νέα κτίρια στην εμπορία και μάλιστα με ανώτερο επίπεδο ενοικιοστασίου φτάνοντας το εξωφρενικό ποσό των 18.000€ τον μήνα !!! (περίπτωση Πάτρας), όπου ευτυχώς απετράπη, προς το παρόν με παρέμβαση της ΕΔΟΠ και «το σούσουρο» που ξέσπασε σε μία εποχή ύφεσης όπου η επαγγελματική στέγη έχει κατακόρυφη πτώση των τιμών.  
Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει.
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση σε εποχή οικονομικής κρίσης, κάποιοι να προκαλούν.  
Γραφείο Τύπου
 ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΛΕΙΑ 122,000€


Κοινωνία ( 04/07/2011 14:43 )
Δεύτερη ένοπλη ληστεία έγινε σήμερα λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι στον Πύργο.
Δύο ένοπλοι άνδρες έφτασαν στα γραφεία της ΔΕΗ την ώρα που η χρηματαποστολή ετοιμαζόταν να παραλάβει τις εισπράξεις.Οι δύο ληστές, οι οποίοι δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυροβόλησαν την κεντρική είσοδο η οποία ήταν κλειδωμένη και με την απειλή όπλου πήραν 122.000 ευρώ.Μετά την ληστεία οι δύο άντρες διέφυγαν με ένα λευκό αυτοκίνητο μάρκας polo προς άγνωστη κατεύθυνση

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΜΕ "ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ" ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ

Αθανασιάδης: Με απειλούσαν ότι θα βρεθώ στο χαντάκι!

Δημοσίευση 03/07/2011 11:11 Ανανέωση 03/07/2011 11:38

Βόμβα μεγατόνων ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα, ακόμη και από το εξωτερικό, πως αν δεν ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο θα βρισκόταν στο... χαντάκι, έριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Αθανασιάδης.
Ο κ. Αθανασιάδης έκανε τις εν λόγω καταγγελίες στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι TOP.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Αθανασιάδης, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της στάσης του στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είπε χαρακτηριστικά ότι «με έχει συνθλίψει το σύστημα και τα συμφέροντα».
Ο βουλευτής αποκάλυψε ότι δεχόταν απειλές για να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ανακοίνωσε ότι «αν πουληθεί η ΔΕΗ δεν θα είμαι βουλευτής».
  
Άραγε υπάρχει ένας εισαγγελέας για να διαλευκάνει τις καταγγελίες;
Μέχρι πότε ο λαός θα ανέχεται την εξαθλίωση προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων και τραπεζιτών που έχουν βάλει σαν σκοπό την αρπαγή του πλούτου της ΕΛΛΆΔΟΣ;
Κύριοι Βολευτές, 

 Μην απορείτε γιατί ο λαός αντιδρά με βία σε κάθε σας παρουσία. Αντιδρά γιατί δεν είχατε και δεν έχετε το θάρρος να του εξηγήσετε για τις αποφάσεις που πήρατε. Σας πήρε πια χαμπάρι ότι ήσαστε υπάλληλοι των διεθνών τοκογλύφων και όχι εκφραστές της Λαϊκής Βούλησης. 
Τολμήστε επιτέλους, να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ  για την Ελλάδα και τους ¨Ελληνες.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τα αποτελέσματα όταν τα Κοινωνικά Αγαθά μετατρέπωνται σε Εμπόρευμα...

Η Χιλή και το νερό.  Προς τα εκεί πάμε;

Το 1981, η χούντα του δικτάτορα Πινοσέτ νομοθέτησε τον «κώδικα νερού» και σύμφωνα με αυτόν η Χιλή σήμερα είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που το εθνικό της νερό (σε λίμνες, ποτάμια, γεωτρήσεις κ.λπ.) είναι 100% ιδιωτικό.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ κάνουν τις παρακάτω σκέψεις μάλλον επικίνδυνα επίκαιρες...

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Απίστευτη ταλαιπωρία κάτω από τον καυτό ήλιο...

Παρασκευή 01 Ιουλίου, 2011 

Πάτρα: Έφτασε στη Veso Mare η ουρά σήμερα στην ΔΕΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ



Ο φόβος της διακοπής του ρεύματος, ανάγκασε και σήμερα εκατοντάδες Πατρινούς να πάνε από το πρωί στο κτίριο της Ακτής Δυμαιων, για να πληρώσουν τον ληγμένο από τις ημέρες της απεργίας λογαριασμό τους. Παρά το γεγονός ότι εχει δοθεί παράταση για εξόφληση μέχρι τις 6 Ιουνίου, η προσέλευση σήμερα ήταν μαζική και η καθυστερήσεις πολύωρες.
Οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αφού έπρεπε να περιμένουν κάτω από τον ήλιο και μέσα στην ζέστη αρκετές ώρες, μέχρι να βρεθούν μπροστά από ένα ταμείο, ενώ κάποιες στιγμές η ουρά έφτασε ακόμα και στις εγκαταστάσεις της Βεσο.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι όλα τα ταμεία ήταν ανοιχτά, ενώ η κατάσταση ομαλοποιήθηκε αργά το μεσημέρι.
Το ίδιο πάντως αναμένεται να γίνει και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.
 Νίκος Ξανάλατος από το thebest