Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Λιαρόπουλος Λ. ; Ο καθηγητής που κατέθεσε αγωγή στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τις απεργίες


Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι Καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) Αττικής και Μέλος του Συντονιστικού Γραφείου της Ομάδας Υγείας του ΟΟΣΑ.
Η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών είναι πραγματικότητα με σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στις δυτικές, προηγμένες κοινωνίες οι συνέπειες είναι η καθήλωση των τιμών και των αμοιβών της εργασίας και η αύξηση των κερδών και των εισοδημάτων από τόκους. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος, που στηρίζεται στη φορολογία και τη συλλογική χρηματοδότηση για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, δείχνει πολύ περισσότερες αντοχές από το αμερικανικό πρότυπο που στηρίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η εξάρτηση της ασφάλισης των εργαζομένων από την κερδοφορία των επιχειρήσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανταγωνιστικότητας για την ήδη υπερχρεωμένη Αμερική και η ιδεολογική προσήλωση στην ατομική ευθύνη έχει αποτέλεσμα 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
Η αποσάθρωση της αμερικανικής οικονομίας με την αναμενόμενη υποτίμηση του δολαρίου και της κοινωνίας με τη διόγκωση του αριθμού των φτωχών και ανασφάλιστων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μείζονα απειλή για την Αμερική. Αντίθετα, η ιδεολογική συγκρότηση της Ευρώπης με το Κοινωνικό Κράτος στο επίκεντρο, το οποίο, παρά τις "Κασσάνδρες" εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από μια πλεονασματική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, δείχνει να αντέχει στον χρόνο. Η πρόκληση στην οποία καλείται να απαντήσει η Ε.Ε. βρίσκεται στο συμπέρασμα του Βιβλίου που είναι ότι "η κοινωνία θα κρίνει την επιτυχία της Ενωμένης Ευρώπης και όχι η οικονομία ή οι υπερεθνικές ελίτ".


Σύντροφε,

Άραγε στο πλούσιο συγγραφικό σου έργο θα διατυπώσεις τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, για την κατάθλιψη λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή συνεχίζεις να πιστεύεις στον Νεοφιλελευθερισμό που κατά καιρούς έχεις διατυπώσει σε άρθρα σου στο Βήμα.
Πάντως εμείς στη ΔΕΗ αγωνιζόμαστε για Κοινωνικό Κράτος με τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Αγαθό της ηλεκτρικής Ενέργειας. Πιθανόν να μην σε αγγίζει. Άλλωστε σήμερα έχεις αναλάβει να εφαρμόσεις τις πολιτικές του Μνημοσύνου, συγνώμη Μνημονίου για τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομειακών Μονάδων. Αμισθί, δεν νομίζω.............
Θα αποσύρεις το άνωθεν βιβλίο ή εκδόθηκε σε λάθος εποχή και χρόνο.........


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου