Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

8 Μαρτίου Παγκοσμία ημέρα για τη Γυναίκα.......

       

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες όλου του κόσμου. Τιμούμε τον αγώνα τους για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας και την κατάκτηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλλων. Το γυναικείο κίνημα, χρειάστηκε πολύχρονους αγώνες και θυσίες για να μπορέσει να ανατρέψει δομές και αντιδραστικά στοιχεία που είχαν τις ρίζες τους στην πατριαρχική διάρθρωση της κοινωνίας.

Στις 8 του Μάρτη αποτείνουμε φόρο τιμής στις εργαζόμενες γυναίκες της Νέας Υόρκης του 1857, που απέργησαν μαζικά για ανθρώπινο μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Συμπληρώνονται φέτος 101 χρόνια από την καθιέρωση το 1910 της ημέρας αυτής σαν  παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Η σημερινή μέρα μας δίνει την αφορμή για σκέψεις πάνω στα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν οι γυναίκες και την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος, όπως:
-          Δράση για την καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών.
-          Εξάλειψη διακρίσεων κατά των γυναικών στην αγορά και στον χώρο εργασίας.
-          Παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών για τη φροντίδα των παιδιών
-          Δράση για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών.
-          Ηθική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, συμπεριλαμβανόμενης και της ενδοοικογενειακής.
-          Ευαισθητοποίηση σε θέματα συμφιλίωσης οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής.
Τα μέτρα αυτά, αποτελούν αναγνώριση του θεμελιώδους ρόλου της σύγχρονης γυναίκας, όπου καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σαν μητέρα, σύζυγος, εργαζομένη, σύντροφος, ... μα πάνω από όλα γυναίκα.
Οι σημερινές εργαζόμενες γυναίκες, καλούνται πέραν των επιθέσεων που δέχτηκαν  σε ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, να «διαχειριστούν» και τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, ώστε να μην πτωχεύσουν, μετά τη μείωση μισθών και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης που έχουμε υποστεί  όλοι οι εργαζόμενοι.
Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται από όλους ΚΟΥΡΑΓΙΟ και ΔΥΝΑΜΗ, ψυχική και σωματική. Αλλά προπάντων αγωνιστική διάθεση, συμμετοχή και αλληλεγγύη. Διαφορετικά θα ζήσουμε όλοι ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, σαφώς πολύ σκληρότερο από αυτόν που έζησαν οι πρόγονοί μας...

Για την Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας
Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                    Άννα-Μαρία Ρογδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου