Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ                      

 ΠΑΤΡΩΝ-ΑΙΓΙΟΥ                                                           ΠΑΤΡΑ 3/2/2011




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η καθημερινή υποβάθμιση και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ στον ασφαλιστικό μας φορέα, ΠΕΚΑ /ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ, δεν έχει προηγούμενο.
Είναι γνωστό ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αγανάκτησης, βλέποντας την αδυναμία για την άμεση εξυπηρέτησή μας, αναπολώντας τις προηγούμενες εποχές που βιώσαμε στις οποίες διακρίνονταν  και ο σεβασμός της υπηρεσίας προς την προσωπικότητα των συναλλασσόμενων.
Η εικόνα αυτή οφείλετε, όχι στο υπάρχον προσωπικό το οποίο δίνει τα πάντα, αλλά, στην οργάνωση και επάνδρωση του ασφαλιστικού μας φορέα από μόνιμο Ιατρικό προσωπικό. Ευθύνη έχουμε όλοι μας, διότι δεν απαιτήσαμε έγκαιρα στην άμεση δημιουργία και εφαρμογή οργανογράμματος με την σύσταση του φορέα μας. Βολευτήκαμε στην επάνδρωσή του με γιατρούς που προσλαμβάνονταν με συμβάσεις και όχι μονίμους.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα, στην έδρα του ΠΕΚΑ/ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ, να υπηρετεί ένας μόνιμος γιατρός, ελεγκτής, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που καθημερινά, προσέρχονται στα γραφεία. Για  τον προβλεπόμενο έλεγχο σε ασθενείς κατ’ οίκον, ούτε λόγος.
Παρόλο που κατά το παρελθόν με το έγγραφό μας, ( 36/24-3-2009 προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ), είχαμε ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης μονίμου Ιατρικού προσωπικού, σε ειδικότητες που αφορούν τα Ιατρεία στην Πάτρα, καθώς και κάποιες μέρες της εβδομάδας να λειτουργούν και τα απογεύματα, αυτό δεν προχώρησε.
Έτσι σήμερα, ενώ υπάρχει ο Ιατρικός Εξοπλισμός, π.χ. οφθαλμολογικός, δεν λειτουργούν τα αντίστοιχα Ιατρεία λόγω έλλειψη Γιατρών. Και  όπου υπάρχει Γιατρός, π.χ. οδοντιατρείο, δεν είναι πλήρες επανδρωμένο από εξοπλισμό και υλικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την οικονομική αιμορραγία τόσο του ταμείου όσο και των ασφαλισμένων.
Από πληροφόρηση που έχουμε, υπήρξε η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη 180 γιατρών για το ταμείο. Η διαδικασία όμως μέχρι να ολοκληρωθεί καθώς και η κατανομή ανά περιοχή είναι χρονοβόρα.
Για το λόγο αυτό, θα ζητήσουμε από το Περ. Γραφείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, να καλέσει την σύγκληση όλων των συλλόγων (εν’ ενεργεία και συνταξιούχων), για την άμεση παρέμβαση και δράση, ώστε να περιοριστεί χρονικά η διαδικασία και  η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Η παρέμβασή μας αυτή, θα πρέπει να είναι και δυναμική, εάν χρειαστεί, ώστε να παρέχονται οι απαιτούμενες αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στους ασφαλισμένους.
Η επάνδρωση του ΠΕΚΑ με γιατρούς των ειδικοτήτων, Γενικού Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού, Πνευμονολόγου και Οφθαλμίατρου, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Η σύνταξη και η εφαρμογή οργανογράμματος για το ταμείο μας, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως τα σημερινά. Διότι σήμερα στην Υγειονομική Επιτροπή του ταμείου μας στην Πάτρα, δεν υπάρχει Γιατρός, μόνιμος ή με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το ταμείο μας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η συζήτηση για το μέλλον του ταμείου μας, διότι στους σχεδιασμούς υπάρχει και η πιθανή πρόθεση για συγχώνευση των ιατρικών παροχών, με τα ταμεία των ασφαλισμένων του Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε., Τραπεζοϋπαλλήλων, κ.α.
Σίγουρα ο σχεδιασμός για την παροχή υγείας και πρόνοιας, θα πρέπει να έχει σαν αποστολή, την Κοινωνική και Οικονομική στηρίξει των ασφαλισμένων. Θα πρέπει όμως να λαμβάνονται και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ταμείου, όπως του δικού μας.
Σ’ αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας. Με προτάσεις και παρεμβάσεις που σκοπό θα έχουν:

-          Τη συγκράτηση του κόστους υπηρεσιών υγείας,
-          Τη πληρέστερη από άποψη ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας,
-          Την αυτόνομη λειτουργία του ταμείου μας.

Γιατί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, δίνει έμφαση στον εξωνοσοκομειακό τομέα του συστήματος υγείας, διότι ο ασθενής, θα πρέπει να έρχεται σε πρώτη επαφή, αποτρέποντας  εξ’ αρχής την μετάβασή του στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα άλλωστε, με αφορμή και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ασφαλισμένων, παρατηρείται αύξηση κατά 30% στα Νοσοκομεία, για κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, που παλαιότερα γίνονταν από ιδιώτες γιατρούς.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαιτήσουμε, τη σωστή λειτουργία των ιατρείων μας, την επάνδρωσή του με μόνιμο Ιατρικό, Παραϊατρικό και Διοικητικό προσωπικό. Αποτελεί και ευκαιρία στη σημερινή συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική διαδικασία αναμόρφωση του συστήματος παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.
Σ’ αυτή τη κρίσιμη χρονικά στιγμή, θα προτείνουμε κατά την συνάντησή μας με τα άλλα σωματεία, την σύσταση πενταμελής επιτροπής, με συναδέλφους, οι οποίοι μεταβαίνουν τακτικά στην Αθήνα για συνδικαλιστικούς λόγους, ώστε να προωθούν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, παρεμβαίνοντας στους αρμοδίους, για τη σωστή λειτουργία του ασφαλιστικού μας φορέα τοπικά.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των ασφαλισμένων, για τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στην καταβολή των δαπανών από το φορέα, ώστε να μην υπάρχει διένεξη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η κοστολόγηση των Ιατρικών δαπανών από το Υπουργείο, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις υφιστάμενες τιμές της Αγοράς και να μην αποτελούν ψιχία μπροστά σ’ αυτά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Τα 4,00€ π.χ. για καθαρισμό δοντιών που καταβάλλει βάση του τιμοκαταλόγου του Δημοσίου το ταμείο μας, αποτελεί θυμηδία, διότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές που πληρώνει ο ασφαλισμένος, όπου για την συγκεκριμένη Ιατρική πράξη δαπανά 50,00€.
Χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε την περιουσία του ταμείου μας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει, να υπάρξει σε τοπικό επίπεδο ένας Μακροχρόνιος Σχεδιασμός, για την ποιότητα και το εύρος των Υπηρεσιών Υγείας που θα προσφέρει ο φορέας μας στους ασφαλισμένους.
Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί, χωρίς ιδεοληψίες, και η δημιουργία από τη ΔΕΗ ασφαλιστικής θυγατρικής εταιρείας, όπου θα καλύπτει συμπληρωματικά τους ασφαλισμένους της σε ζητήματα υγείας και συμπληρωματικής σύνταξης.
Η Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ όλα τα παραπάνω, τα θέτει σε Δημόσια συζήτηση με όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία για το μέλλον του ασφαλιστικού μας φορέα τοπικά.    

                                Για την Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

                  Ο Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας       
            Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ                                      ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ  ΡΟΓΔΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου