Πιέσεις ασκεί η τρόικα ώστε να δεχτεί η κυβέρνηση την πώληση του λιγνιτικού συγκροτήματος Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο της χώρας μας. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πετύχει μια συμβιβαστική λύση, βάσει της οποίας θα πουληθούν σίγουρα οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, πιθανώς και ορισμένες ακόμα αλλά μικρότερης συνολικής ισχύος από τα 1.500 MW που διαθέτουν οι σταθμοί του Αγ. Δημητρίου. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η ποσότητα αυτή εκπροσωπεί χονδρικά περίπου τη μισή λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, ενώ τα χρονικά περιθώρια εμφανίζονται περιορισμένα για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, δήλωσε πρόσφατα ότι η πώληση μονάδων αποτελεί ένα από τα σενάρια με τις περισσότερες πιθανότητες, το οποίο όμως θα περιλαμβάνει και συμπληρωματικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι η μακροχρόνια ενοικίαση των ορυχείων της Βεύης σε ιδιώτες, οι ανταλλαγές ενέργειας κτλ. Ο ίδιος ο κ. Έτινγκερ, πάντως, ήταν που ζήτησε την πώληση των μονάδων του Αγ. Δημητρίου, η οποία πυροδοτεί αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ποιοτικά «χαρτιά» της ΔΕΗ, τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλό κόστος λειτουργίας και η διοίκηση της εταιρείας θα ήθελε να τα διατηρήσει.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας άλλωστε, αναμένεται να συναντηθεί με τα στελέχη της τρόικας ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου και να καταθέσει μια πιο ελκυστική αντιπρόταση, στα πλαίσια της ευρύτερης διαπραγμάτευσης.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τρόικα προσπαθεί να κλείσει το όλο ζήτημα μέσα στο τρέχον έτος, ώστε να προχωρήσει το 2012 στην πράξη και η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης. Σε αυτή θα συμπεριληφθεί η πώληση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, καθώς και η πώληση μεριδίων των θυγατρικών της ΔΕΗ. Όσον αφορά την πώληση των ποσοστών, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Επιχείρησης, καθώς η αξία της μετοχής της έχει υποχωρήσει αισθητά τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια.
Πράγματι, οι φόβοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι, αν κρίνουμε από αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος, όπου παρατηρήθηκαν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Παράλληλα, ορθώς επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές ότι στην αποτίμηση του μεριδίου της ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που δεν «εμφανίζονται» στη μετοχή, όπως η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων, τα οποία εκτιμώνται σε 3 δις τόνους στο σύνολό τους για τη χώρα μας.
από το: energia.gr
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου