Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ KWH


Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ                            

ΠΑΤΡΩΝ-ΑΙΓΙΟΥ                                            ΠΑΤΡΑ 3/1/2011



                      

Την Τρίτη 28/12/2010 η ΡΑΕ αποφάσισε και η κυβέρνηση ενέκρινε τα νέα  τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια στα πλαίσια των προτάσεων της ΔΕΗ με μια μικρή απόκλιση.

Η οριστικοποίηση των τιμολογίων καθώς και οι επόμενες αυξήσεις, γίνονται βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι του Μνημονίου και της Τρόικας. Πρόκειται για την πρώτη δόση αυξήσεων και της προσαρμογής των τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να αντανακλούν στις τιμές της χονδρικής αγοράς μέχρι το 2013 καταργώντας παράλληλα και την κλιμακωτή χρέωση στις καταναλώσεις των οικιακών τιμολογίων. Και αυτό γιατί παρόλο τις δεκαεπτά ανατιμήσεις που έχουν φουσκώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσα σε πέντε χρόνια, δεν αρκεί να την ανταγωνιστούν οι ιδιώτες και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του Ελληνικού Λαού.
Παρόλο που η αύξηση αυτή σε αντιστοίχηση σε Ευρώ ανά μήνα, δεν είναι μεγάλη αλλά περί τα 2€, δημιουργεί και δικαίως, καταστάσεις οργής και αγανάκτησης προς τη ΔΕΗ, σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο.
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι, διαταράσσει την ψυχολογία και την καθημερινότητά μας, οδηγώντας σε συναισθηματική πίεση, με συνέπεια το άγχος, το φόβο και την ανασφάλεια, που προκύπτουν με τη σειρά τους από την εργασιακή αβεβαιότητα και την αδυναμία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Οι αυξήσεις αυτές των τιμολογίων, αποτελούν στρατηγική επιλογή των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό , πιέζουν με κάθε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τις Διοικήσεις της ΔΕΗ να εναρμονιστούν με τα τιμολόγιά τους  στην οικιακή κατανάλωση, ώστε να μπορούν να την ανταγωνιστούν.
Παράλληλα αυτό βολεύει και τους μετόχους της ΔΕΗ, διότι μεγαλύτερες αυξήσεις περισσότερα κέρδη στην επιχείρηση και στις τσέπες τους.
Γι΄ αυτό και άλλωστε δεν βλέπουμε καμία αντίδραση, από την Δ/νση Εμπορίας της ΔΕΗ, στη συνεχιζόμενη αιμορραγία πελατών μας σε άλλους προμηθευτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν, αθέμιτους τρόπους και παραπλανητικές μεθόδους στο να υφαρπάξουν πελάτες από την επιχείρηση.
Ο σκοπός, να περιοριστεί η ΔΕΗ στην Αγορά Ενέργειας στο 70% ώστε οι τιμές, να καθορίζονται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο Καρτέλ, και στην ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο δειλά-δειλά αναπτύσσετε, με θύματα όλους τους Έλληνες. Οι οποίοι παρόλο ότι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης, δεν θα μπορούν, λόγο τιμής και διαφόρων χρεώσεων περί τρίτων, να απολαμβάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τότε δεν θα μιλάμε για Φτωχοποίηση αλλά για την πλήρη εξαθλίωση του Λαού.
Γιατί εάν πραγματικά η Πολιτεία ήθελε σήμερα, όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Αγαθό της ηλεκτρικής ενέργεια, θα ακολουθούσε μια άλλη πολιτική.
Άραγε γιατί ο Φ.Π.Α. να είναι στο 13% για το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι στον μικρότερο συντελεστή (δηλ. στο 6,5%) όπως είναι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;
Γιατί να καλείτε ο πολίτης να πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και των άλλων εταιρειών, Ε.Φ.Κ. και Δ.Ε.Τ.Ε., που ενσωματώθηκαν με την υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης;
Γιατί δεν μετατρέπει το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ, ή μέρος αυτού, σε ανταποδοτικό τέλος στήριξης του Κοινωνικού Οικιακοί Τιμολογίου (ΚΟΤ), ώστε να υπάρξει και ουσιαστική μείωση στους λογαριασμούς των Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων;
           
            Μέτρα απλά και ουσιαστικά που όφειλαν να εφαρμόσουν και όχι τα τεχνοκρατικά που εξαθλιώνουν τους πολίτες και διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή του λαού.
            Η ΔΕΗ παράλληλα, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει ξανά στην οικονομική συνοχή της κοινωνία, όπως άλλωστε συνέβαλε και κατά το παρελθόν. Γιατί είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη της χώρας, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ και των εργαζομένων της, όπου με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.
            Σήμερα, σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της πατρίδας μας, θα πρέπει να ξαναγίνει κινητήριος μοχλός της νέας ανάπτυξης και συνοχής της κοινωνίας.
Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα την δυναμώνουν οικονομικά, χωρίς να απειλούν την Κερδοφορία και την Ρευστότητά της, ώστε να γίνει βορά σε εγχώρια ή ξένα συμφέροντα που καραδοκούν να την αποκτήσουν.
Με ικανοποίηση ακούσαμε την απόφαση για διακανονισμό των οφειλών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Άλλωστε το είχαμε δημόσια ζητήσει και τον Αύγουστο του 2010 μετά την ένταση που είχε προκληθεί στο κέντρο της Πάτρας με Εμπόρους.
Όμως, ανάλογες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν και για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε ανάλογες καταστάσεις και δυστυχώς δεν εκπροσωπούνται από θεσμικά  όργανα στην κοινωνία.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε:
-                             Καταβολή των ανεξόφλητων ποσών με δόσεις ( μέχρι δύο χρόνια ) σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.
-                             Έκδοση των λογαριασμών ανά μήνα (τρία έναντι έναν εκκαθαριστικό) ώστε να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μικρότερων ποσών σ’ αυτά που αναλογούν για τις χρεώσεις ανά παροχή στο τετράμηνο. 
-                             Μέρος  του παγίου που εισπράττει η ΔΕΗ, από τις καταναλώσεις πέραν των 2000 kwh το τετράμηνο από τις οικίες, να μεταφέρονται για την στήριξη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που αφορά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
-                              Αξιοποίηση του πελατολογίου της ΔΕΗ , όπου μέσω των λογαριασμών που αποστέλλονται, να ταχυδρομούνται διαφημιστικά φυλλάδια και τα έσοδα να ενισχύουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
-                             Διεύρυνση του ωραρίου για το νυκτερινό τιμολόγιο στις οικίες, τουλάχιστον κατά δύο ώρες για τους χειμερινούς μήνες του χρόνου.
-                             Εξορθολογισμός των δαπανών στην επιχείρηση, χωρίς καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων διότι δεν επιβαρύνουν τα δημοσιοοικονομικά της καθώς και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που θα επιφέρει την μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Παράλληλα, θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι νέοι Δήμοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τις χρεώσεις για Δ.Τ., Δ.Φ. και Τ.Α.Π., που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η εξαγγελία ταμείου, από τον οποιοδήποτε Δήμο, για την ενίσχυση στην πληρωμή λογαριασμών Επιχειρήσεων Κοινή Ωφέλειας, κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα.
Άλλωστε, εάν μέσω του λογαριασμού, μετά την μείωση στα Δημοτικά Τέλη μεταφερόταν ένα ποσό στο υπόψιν ταμείο, όπως παλαιότερα με την εισφορά  για τον Αγ. Ανδρέα, θα υπήρχε ένα σεβαστό ποσό για να στηρίξουν το κοινωνικό πρόσωπο του κάθε Δήμου. Εάν π.χ. στο νέο Δήμο της Πάτρας, των 120.000 πελατών της ΔΕΗ, έβαζε ο Δήμος εισφορά 0,50€ το μήνα, θα είχε στη διάθεσή του 120.000χ0,50€ = 60.000€ για να στήριξη τη δράση αυτή.
Ελπίζουμε οι προτάσεις μας, να αποτελέσουν αφορμή για διαβούλευση και κοινωνική απαίτηση, ώστε να εφαρμοστούν προς όφελος της κοινωνίας και της επιχείρησης.
Γιατί για μας, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο, δεν μπορεί παρά να είναι πάντα σε προσιτές τιμές, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και ο πιο φτωχός Έλληνας καταναλωτής.
Η ευθύνη όμως βαρύνει όλη την κοινωνία. Ο καθένας μας θα πρέπει να συμβάλει ατομικά ώστε η κοινωνική συνοχή να μην διαταραχθεί.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μεταβληθεί η κοινωνία σε ζούγκλα, με μεταξύ μας φιλονικίες και εντάσεις.
Οι υπεύθυνοι έχουν και όνομα και διεύθυνση και τηλέφωνο. Ας εκφράσουμε  εκεί την διαμαρτυρία μας, μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.
Το έχουμε ανάγκη ατομικά, το έχει ανάγκη η κοινωνία.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου